Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu

“Çok kaygılıyım, endişeliyim, nedenini bilmediğim bir korku duyuyorum, devamlı kötü bir şey olacakmış hissiyle yaşıyorum” gibi cümleler size çok tanıdıksa, gün içinde bu cümlelerin sıklıkla aklınızdan geçtiğini fark ediyorsanız ve ben ne yaşıyorum, ne yapmalıyım diyorsanız bu yazı belki size soru işaretlerinizi gidermede bir nebze yardımcı olabilir.

Gün içinde zaman zaman bir sunum, sınav ya da ilişkilerde yaşanılanlar karşısında kaygı duymak yaşamın olağan bir parçasıdır. Gün içinde karşılaştığımız sorunlarla baş edebilmemize yardımcı olur. Bu açıdan bakıldığında kaygı duymak insanların verdiği sağlıklı bir tepki olarak ele alınabilir. Ancak kişi, sürekli ve duruma uygun olmayan bir endişe halindeyse ve günlük yaşamını olumsuz etkileyerek karşılaşılan sorunlarla baş edebilmeyi de engelliyorsa sağlıksız olan bir durumdan yani yaygın anksiyete bozukluğundan bahsetmek mümkündür. Kaygı bozukluğunun belirtileri arasında gerginlik ve huzursuzluk hali, sürekli panik halinde olma, titreme, kalp atışlarının hızlanması, hızlı nefes alıp verme, kaygı hissetmemize neden olan durumdan veya olaydan başka bir şeye odaklanamama yer almaktadır. Kişinin gündelik yaşamda sürekli endişe duyar ve “her an kötü bir şey olacakmış ve ben bununla baş edemeyeceğim” gibi düşüncelere sahiptir. Kişi aşırı endişelendiği zaman gündelik yaşamı olumsuz etkilenir ve yaşamındaki olan etkinlikleri sürdürmekte zorluk yaşar. Genellikle bu kişiler her şeyin kendi kontrolleri dışında olduğunu düşünürler. Onlar için iyi bir olasılık söz konusu değildir.

Yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisinde kişinin sahip olduğu işlevsiz düşünceleri değiştirmek için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), kişinin yaşadığı kaygının kaynağını ve tetikleyicilerini tespit edip kaygı duymasına yol açan eski olumsuz yaşantıların devam eden rahatsız edici etkilerine duyarsızlaştırmak için EMDR terapisi kullanılabilmektedir.

Yaygın anksiyete bozukluğu, kaygı bozuklukları ve kaygı bozuklukları ile baş etme yolları konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız İzmir’de tavsiye edilen psikologlardan oluşan ekibimizden yüz yüze ve online terapi ile destek alabilirsiniz.